JONGEREN DANKZIJ NAC BREDA AAN HET WERK IN DE BEVEILIGING

De maatschappelijke tak van NAC doet mee aan een nieuw project: Rugdekking. Het gaat om een leerwerktraject voor jongeren tussen de 17 en 28 zonder opleiding, dat hen een nieuw toekomstperspectief kan bieden.

In de veiligheidssector om precies te zijn. Want Scorpions, het veiligheidsapparaat bij NAC, vergrijst en kan best wat jong en vers bloed gebruiken.

Sparta, Excelsior en ADO Den Haag doen al mee.
Rugdekking is een nationaal project dat wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Veiligheid en Justitie en al volop draait bij Sparta, Excelsior, Dordrecht en sinds kort ook bij ADO Den Haag.

,,Dit wordt jullie werkplek. Hier gaan jullie het leren’’, klinkt Ricardo Kieboom van Stichting Schouders Eronder opgewonden, wijzend op de aantrekkingskracht van het stadion tijdens een informatiebijeenkomst. Twaalf jongeren kwamen daar eerder deze week op af.

Dromen van een baan als politieagent

Het kosteloze aspect klinkt als een uitgelezen kans. Zoals voor de 23-jarige Mo Omar. Hij woont negen jaar in Nederland en kwam nog niet in aanmerking voor scholing. ,,Ik zou in februari eigenlijk beginnen met een opleiding over veiligheid bij Vitalis. Door miscommunicatie ging dat niet door en dreigde ik weer een jaar te missen’’, vertelt de in Somalië geboren Omar. Hij is met name gecharmeerd van het instromen. ,,Ik wilde al bij Scorpions werken, maar dan moet je er direct staan; ik heb de papieren nog niet. Nu gaat het al lerende. Uiteindelijk is mijn doel om politieagent te worden.’’

Jongeren mogen geen strafblad hebben

Rugdekking is een project van twaalf weken. Het bestaat uit stage, opleiding en sporttraining. Uiteindelijk is het idee om de jongeren op te leiden tot UEFA Sportsteward, inclusief het veelgevraagde BHV- en VCA-certificaat.

Vereiste voor de jongeren is dat ze een verklaring omtrent gedrag (VOG) kunnen overleggen en dus geen strafblad hebben. ‘In de veiligheidssector is onwijs veel werkgelegenheid. De Scorpions springen om nieuwe mensen’, legt Kieboom uit.

Maar het traject is niet geheel vrijwillig of vrijblijvend. Van de jongeren wordt verwacht dat ze zich inzetten en dat gaat om meer dan alleen op tijd komen. ‘We gaan verschillende gedragsinterventies doen. Omgaan met geld, sollicitatietraining, persoonlijke verzorging, communicatie. Het doel is om hen te begeleiden naar de arbeidsmarkt’, zegt Kieboom.

Aan de slag tijdens NAC-FC Utrecht

De stewards-in-spe zullen in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht al hun opwachting maken. Als blijkt dat het werk toch niet bevalt, zou NAC de jongeren op een andere wijze kunnen begeleiden naar een baan via Niemand Buitenspel, een soortgelijk project binnen Teamplay@NAC.

Projectleidster van Rugdekking bij NAC is Patricia Bomhoff. Zij werkte eerder al zes jaar bij de club onder veiligheidsmanager Leon Aerssens. Het idee is dat NAC tweemaal per jaar het traject aanbiedt; er is plaats voor vijftien jongeren per keer.

BN DeStem